Stadens puls, Bangårdsbroen, Kristianstad, Sverige.
7 figurer i metal stål aluminium med integreret LEDlys.
Bangårdsbroen fra Innerstad bydel til Näsby bydelen i Kristianstad, Sverige.
KUNSTNERISK METODE / KUNSTNERISK TILGANG
Den kunstneriske tilgang i “Byens puls” består i at forenkle og kombinere motiver fra områdets karakteristika og bryde deres naturlige skala, så der i bløde, organiske former, farver og lys opstår en visuel sammenhæng mellem motiver så forskellige som åkanden, det strømmende vand og husenes arkitektoniske buer.
Bevægelse/flow, puls og leg er de samlende temaer. Lys, farve og skala bruges som rum- og tryghedsskabende elementer, og placeringen af de lysende, skulpturelle former på brokanten skaber en klar identitet, der kan opleves både tæt på og på afstand.
De 7 motiver til figurerne er skabt med lokal inspiration fra:
– Stænglerne og stilkene på åkanden, der minder om strømmende vand
– Åkandens runde kronblade, der minder om arkitekturens buer
– Voldgravens buede kamme, der minder om en puls
– Fæstningens tornede sti, der minder om hustage
– Formen af Vattenrike og søerne på kortet, som ligner celler og organer i kroppen og hjernen hos mennesker og dyr. Vattenrikets ånd som har slugt Hammarsjön og Araslövsjön.
– Helge Ås buede form, der minder om byarkitekturens buer
LÆS den fyldige konceptbeskrivelse længere nede. Tak.
1,5 års arbejde og Stadens puls er endelig indviet i Kristianstads kommun
TAK til den lokale MedborgerJury som valgte skitsen: Manar, Mekki, Alma mfl. Skitsekonkurrrence vundet i sommeren 2023.
Som den lille tornekrone på den gule åkande huskes forløbet af fæstningens enorme volde
Som de runde kronblade på den gule åkande minder om husenes buede arkitektur
Når solens stråler strømmer ind i åkandens unge blade, ned gennem stænglerne og ilter søbunden, mens ilten pulserer, kommer lyset inde fra figurerne
Som blodet pulserer i årerne og minder os om livet i byen
Kroppens leg med skala, bevægelse, lys og farve
DET EKSISTERENDE
Den røde gang- og cykelbro 145 løber i zigzag-mønster mellem Näsby-kvarteret i nord og Kristianstads centrum i syd. En hovedpulsåre fuld af hverdagsliv; Fodgængere, cyklister og dyr på broen forbinder arbejdsliv og familieliv og forbinder moderne bydele i udvikling med den historiske bykerne med Christian den 4.’s voldgrave og byens karakteristiske huse med buer.
Broen som en puls, der forbinder bydelene, er også synlig i det omkringliggende område. Togpassagerer og bilister ser broen på afstand og i en anden målestok end fodgængere: Hvordan broen forbinder bydelene, som de UNESCO-anerkendte vådområder Vattenrike, Helge Å og søerne, tegner en sammenhæng mellem menneske og natur.
VISION: BYENS PULS
I min research til opgaven har jeg gået rundt i Näsby og den indre by og ledt efter bydelenes særpræg og samtidig ledt efter; Hvad kan være fælles?
Jeg har talt med borgere, der har gået og cyklet på broen og jeg oplevede broens store potentiale til at være et fælles vartegn, der indbydende og legende kan hæve sig over byen og skabe en identitet for både borgere og besøgende. Med værket “Byens puls” er det min vision at bruge cirkulation og puls som et billede, der kan forbinde, skabe identitet og danne ramme om sikker trafik og overraskende oplevelser.
KUNSTNERISK METODE / KUNSTNERISK TILGANG
Den kunstneriske tilgang i “Byens puls” består i at forenkle og kombinere motiver fra områdets karakteristika og bryde deres naturlige skala, så der i bløde, organiske former, farver og lys opstår en visuel sammenhæng mellem motiver så forskellige som åkanden. , det strømmende vand og husenes arkitektoniske buer.
Bevægelse/flow, puls og leg er de samlende temaer. Lys, farve og skala bruges som rum- og tryghedsskabende elementer, og placeringen af de lysende, skulpturelle former på brokanten skaber en klar identitet, der kan opleves både tæt på og på afstand.
De 7 motiver til figurerne er skabt med lokal inspiration fra:
– Stænglerne og stilkene på åkanden, der minder om strømmende vand
– Åkandens runde kronblade, der minder om arkitekturens buer
– Voldgravens buede kamme, der minder om en puls
– Fæstningens tornede sti, der minder om hustage
– Formen af Vattenrike og søerne på kortet, som ligner celler og organer i kroppen og hjernen hos mennesker og dyr. Vattenrikets ånd som har slugt Hammarsjön og Araslövsjön.
– Helge Ås buede form, der minder om byarkitekturens buer
I kroppens og fantasiens leg med formerne, i bevægelsen under, langs og omkring de skulpturelle figurer er der plads til, at bevægelsen møder den enkelte besøgendes egne associationer: Én person ser måske den gule snoede skulpturlinje som sytråd, mens en anden er på rulleskøjter og ser en loop. Vil den karriere-mindede person opdage børsbevægelserne i voldgravsbuerne?
De visuelle forbindelser har til formål at vække minder og associationer, som nok udspringer af det lokale særpræg, men som er åbne for at danne nye forbindelser. En skoleklasse besøger “Byens puls” og hører deres historielærer tælle og pege gennem voldgravens skulpturelle form i retning mod selve voldgraven, og opholdet på broen giver anledning til en samtale om betydningen af fæstning før og nu: Hvad betyder vores lokalhistorie for os?
Med mange års erfaring fra deltagende værker, udsmykninger og dialoger med kunstpublikum, almindelige borgere og professionelle ved jeg, at legen og sammenhængen mellem genkendelige og nye elementer hos hverdagens brugere og besøgende virker styrkende på det tænkende og handlende menneske. I oplevelsen af kroppen, skalaen og bevægelsen i kunstoplevelsen vækkes en dynamisk oplevelse og gøres en oplevelse af det, vi har til fælles.
MOTIV
Sollyset er livets fundament, det som gør vores liv muligt og forbinder os på tværs af =d og kunst. Lys består af lysbølger. Som en puls bevæger solens lys sig mod os og i den grønne plantes blade bliver lyset til =ll næring og =ll vækst. I de unge grønne blade af åkanden skaber solens varme nok tryk til at pulsere ilt ned gennem stænglerne til stænglerne ved bunden. “Byens puls” bruger viN, indirekte LED-lys som repræsentant for solens lys.
Selvom vi opfatter solens lys, som vi ved fra regnbuen, at sollys indeholder alle farver, henter skulpturernes malede overflader inspiration fra omgivelsernes farver og repræsenterer det brudte hvide lys. Om aftenen forstærkes forbindelsen til lyset, når LED-lyset kommer inde fra skulpturernes former, der måske minder om det pulserende liv i den omkringliggende natur.
BLÅGRØN som vådområderne
GUL, som åkandens gule
GRØNNE som stængler og blade på åkanden
TEGLENDE RØD som mange tage i Näsby, og den store Alrahma-moske
Skulpturernes lys, farver og skala skaber rumlige oplevelser, der ændrer sig i løbet af dagen i dialog med himlens lys, fra det bløde morgenlys = solskinsdages klare farver mod den blå himmel, skulpturernes afdæmpede tilstedeværelse i tåge. og mod aftenens mere urbane atmosfære.
Alt lys bruges poetisk til at understøtte fortællingen om skulpturerne, og præsenteres som et blødt, indirekte lys, der skinner inde fra skulpturernes former, og dette “indre lys” i et skræddersyet design skaber trygge rum for bevægelse; Lyset og farverne og den åbne struktur og dermed evnen til at gennemskue skulpturerne synes også at skabe tryghed.
MATERIALER
Det kunstneriske design er lavet af malede stålprofiler og med integreret LED lys. Stålprofilerne er på størrelse med eksisterende brobjælker og designet “vokser” i forlængelse af den eksisterende konstruktion.
SKOLEPROGRAM
Gennem skiltning på broen kommunikeres de syv bevægelser klart og visuelt med navne og en kort redegørelse for referencer og sammenhænge til hvert element i “Byens puls”.
Det vil være muligt at tage en skoleklasse =ll et kunstværksted på broen. Eleverne kan for eksempel tegne skulpturerne eller forme skulpturerne i metaltråd, se hvilke nye former der opstår og skabe en samtale om “Byens puls” og =ll for eksempel sammen udforske spørgsmål som: Hvad genkender du eller tænk på, når du ser anderledes indslag i “City Pulse”? Hvad pulserer under overfladen? Hvad har du travlt med i din hverdag?
Jeg vil gerne i dialog med Kris=anstad Kunsthal / Egnsmuseum om udvikling af skoleprogrammaterialet, hvis du ønsker at samarbejde om dette.
Karoline H Larsen, august=, 2023.